انتقاد دریادار سیاری از سپاه و تفاوت دیدگاهش با فرمانده ارتش

روز یکشنبه٬ ۱۱خرداد ویدیویی ۱۳ دقیقه‌ای از گفت‌وگوی یکی ازخبرگزاری های رسمی(ایرنا)  با دریادار سیاری پخش شد که باعث تعجب عده کثیری از مردم و نیروهای مسلح شد.

علت تعجب هم این است که طبق قانون اساسی و دستور رهبر معظم انقلاب این امور انجام گرفته است و فرمانده ارشدی مانند ایشان نباید بر خلاف فرمانده کل قوا موضع بگیرد.

 لازم به توضیح می باشد که این خبر از منبع اصلی آن حذف شده بود ولی با توجه به اینکه کپی آن داشتم بعد از  چند روز تاخیر تقدیم مخاطبین می گردد.

زندگینامه: حبیب‌الله سیاری (۱۳۳۴ -) - همشهری آنلاین

اگر بخشی از انتقاد آقای سیاری را به فعالیت اقتصادی سپاه در نظر بگیریم٬ به نظر می‌رسد او نظر متفاوتی با فرمانده مافوقش یعنی سرلشکر عبدالرحیم موسوی دارد.

آقای سیاری در همان ویدیوی ۱۳ دقیقه‌ای به فعالیت‌های اقتصادی نیرو‌های مسلح انتقاد می‌کند که این قسمت فقط در تیزر مصاحبه دیده می‌شود که نشان می‌دهد این گفت‌وگو طولانی‌تر از آن ۱۳ دقیقه بوده است.

او می‌گوید فعالیت اقتصادی نیروهای مسلح را “صلاح” نمی‌داند در حالیکه سرلشکر موسوی مشخصا حضور سپاه در حوزه‌های اقتصادی را بخشی از وظایف سپاه می‌داند.

سرلشکر عبدالرحیم موسوی٬ فرمانده کل ارتش دو سال پیش در مراسمی حضور سپاه را در عرصه‌های غیرنظامی نیز لازم دانسته بود.

آقای موسوی گفته بود: “پس از جنگ تحمیلی، انقلاب اسلامی با تهدیدی ترکیبی مواجه شد و طبیعی بود که سپاه پاسداران انقلاب به دلیل وظیفه‌اش باید در برابر تهدیدات فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی ورود کند و اینکه عده‌ای می‌گویند چرا سپاه وارد این عرصه‌ها می‌شود یا نمی‌دانند یا خود را به غفلت زده‌اند٬ چون از پایه و اساس وظیفه سپاه است که به عرصه این تهدیدات ورود کند.”


آقای سیاری در بخش دیگری از گفت‌وگو با ایرنا که آن هم فقط در تیزر دیده می‌شود٬ می‌گوید که نیروهای مسلح نباید در سیاست هم دخالت کند چون به گفته او “سیاست‌زدگی برای نیروهای مسلح آسیب است”.

او می‌افزاید: “این به این معنا نیست که سیاست را نمی‌فهمیم. ما (ارتش)‌ سیاست رو خوب تحلیل می‌کنیم و متوجه می‌شویم٬ اما وارد سیاست نمی‌شویم.”

این در حالی است که پیشتر سرلشکر موسوی بارها درباره سیاست خارجی و داخلی ایران اظهار نظر کرده٬ هر چند در گفت‌وگویی با برنامه دست‌خط در تلویزیون ایران می‌گوید که این اظهارنظرها دیدگاه شخصی اوست و ربطی به ارتش ندارد.

برای مثال آقای موسوی در جایی گفته بود: “از روز اول معتقد بودم بزرگترین خسارت برجام مشروعیت بخشیدن به مذاکره با آمریکا و بزرگ‌ترین سود آن همین اثبات عدم پای‌بندی آنها به تعهدات‌شان است.”

یا در جایی دیگر با آنکه می‌گوید که نیروهای مسلح بر اساس قانون اساسی و شرح وظایف‌شان نباید با دیدگاه جناحی و حزبی باشد٬ اما می‌افزاید: “هر چند سپاه پاسداران نیز از ورود به جریان‌های سیاسی حزبی منع شده اما به خاطر تفاوت ماهیت و عملکرد سپاه، این نیرو وظیفه دیگری نیز دارد، سپاه پاسداران تاکنون چندین پروژه براندازی را خنثی و سرکوب کرده است.”

در این گفت‌وگوی کوتاه که مشخص است تدوین شده٬ آقای سیاری بارها مستقیم و غیرمستقیم از سپاه و تبلیغات سپاه انتقاد می‌کند.

او می‌گوید که بسیاری، نبود کافی عکس و فیلم از حضور ارتش‌ در هنگام جنگ را به حساب حضور کمرنگ ارتش در جنگ می‌داند که به گفته او دلیلش اجازه ندادن ارتش برای فیلمبرداری نیروهایش در جریان جنگ بوده و می‌گوید که ارتش هنوز هم اجازه عکاسی و فیلمبرداری در محیط نظامی نمی‌دهد.

به گفته او این در حالی است که هر جا که نیروهای سپاه و بسیج حضور داشتند دوربینی هم همراه آنان در حرکت بود و به مجموعه مستند روایت فتح ساخته مرتضی آوینی اشاره می‌کند که حضور سپاه و بسیج در جنگ را بسیار پررنگ به نمایش می‌گذارد.

با این حال او رسانه‌ای کردن فعالیت‌های نیروهای نظامی را به صلاح نمی‌داند و می‌گوید که نیرو‌های مسلح “شرکت یخچال‌سازی یا ساختمان‌سازی” نیست که فعالیتش رسانه‌ای شود٬ اما “اگر قرار است چنین باشد به ارتش هم باید چنین اجازه‌ای داده شود.”

در قسمتی دیگر او فیلم‌ها و سریال‌های ساخته شده درباره نیروهای نظامی پس از انقلاب ایران اشاره می‌کند و بیشتر آنان را دور از واقعیت می‌داند.

حق نشر عکس TASNIM
Image caption حبیب‌الله سیاری٬ کارآکتر سرتیپ فلاحی در فیلم چ را دور از واقعیت می‌داند

برای مثال از فیلم چ به کارگردانی ابراهیم حاتمی‌کیا اشاره می‌کند و می‌گوید که تصویری که حاتمی‌کیا از سرتیپ ولی‌الله فلاحی٬ فرمانده یگان‌های ارتش در درگیری کردستان به تصویر می‌کشد٬ کاملا دور از واقعیت و”مضحک” است (کلمه مضحک را نمی‌گوید ولی با حرکات دست و بدن آن را نشان می‌دهد.)

یا حضور یک دختر نوجوان در خط مقدم در جنگ ایران و عراق در سریال کیمیا به شدت انتقاد می‌کند و می‌گوید: “آیا ما این‌قدر بی‌غیرتیم که بگذاریم دختر ۱۴ ساله‌مان برود و در خط مقدم بجنگد.”

آقای سیاری در بخشی هم از صداوسیما به تندی انتقاد می‌کند و می‌گوید که این نهاد نقش زیادی نشان دادن نقش کمرنگ ارتش داشته و بدون اشاره به اسمی می‌گوید که چندی پیش شخصی در تلویزیون ایران گفته که تا چند سال پیش کشتی‌های خارجی به راحتی وارد حریم دریایی ایران می‌شدند٬ بدون آنکه کسی جلوی آنها را بگیرد. او این مصاحبه را باعث “سرشکستگی بزرگی” نیروهای نظامی و خانواده‌های کشته‌شدگان و اسیران جنگ می‌داند و می‌گوید که رسما به رئیس صداوسیما نامه نوشته و رسما شکایت کرده٬ اما هیچ پاسخی نگرفته و آن را به جریان “پشت پرده در صدا و سیما” مرتبط می‌داند.

دریادار سیاری که یکی از رسانه‌ای‌ترین فرماندهان ارتش در سال‌های اخیر بوده٬ در بیشتر مصاحبه‌هایش به هم‌افزایی و همکاری نیروهای ارتش و سپاه در جنگ اشاره کرده٬ اما این بار صحبت‌های انتقادی‌اش این گفت‌وگو را به متفاوت از مصاحبه‌های دیگرش کرده که شاید یکی از دلایلش این بوده که این بار روبه‌روی خبرگزاری رسمی دولت ایران نشسته و نه دوربین صداوسیما.

به هر حال سخنان هرچند کوتاه آقای سیاری نشان می‌دهد که او در بعضی از موضوعات دیدگاهی متفاوت با سرلشکر موسوی دارد که در جایی گفته بود که آرزویش این است که روزی جانشین رئیس سازمان بسیج شود.


حبیب‌الله سیاری در یک نگاه

متولد ۱۳۳۴ در فسا٬ استان فارس

جانباز ۷۰ درصد

تکاور نیروی دریایی در آغاز جنگ ایران و عراق

حضور در عملیات‌های آزادسازی خرمشهر و شکستن حصر آبادان

جانشین فرمانده منطقه یکم دریایی (بندرعباس)

جانشین معاون هماهنگ‌کننده و معاون امور اجرایی و پشتیبانی خدمات رزمی ستاد مشترک ارتش

فرمانده نیروی دریایی ارتش

معاون هماهنگ کننده ارتش


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *