فیلم مستند عَلَف نبرد یک ملت برای زندگی در مورد ایل بختیاری سال ۱۳۰۴

قبل از مشاهده فیلم توضیحات این صفحه و ادامه را بخوانید.

فیلم مستند عَلَف: نبرد یک ملت برای زندگی، (به انگلیسی: Grass: A Nation’s Battle for Life) فیلم مستند علف اولین مستند ساخته شده در ایران( سال ۱۳۰۴ هجری شمسی ۱۹۲۵ میلادی) ،تصویر برداری شده از کوچ عشایر ایل بختیاری طایفه بابااحمدی (بختیاری‌ها بامدی گویند) به مناطق سردسیر چهار محال بختیاری برای دستیابی به چراگاه تابستانه و سردسیری…

 

این فیلم مستند حدود ۹۰ سال پیش یعنی سال ۱۳۰۴ هجری شمسی ۱۹۲۵ میلادی توسط مریان کوپر ساخته و کارگردانی شده است. در طول تمامی مسیر دوربین فیلمبرداری همراه عشایر بختیاری از گذرگاه ها و ارتفاعات سرسخت کوه های بختیاری منتقل می شد. فیلم علف به مدت ۷۱ دقیقه است و چندین بار از شبکه استانی خوزستان نیز پخش شده است. تماشای این فیلم فوق العاده جذاب و هیجان انگیز است. و شما را به گذشته می برد. گذشته ای متفاوت با آنچه برای ما حکایت شده است. مردمی که برای زندگی می جنگند. طایفه حیدرخان بختیاری از مسجد سلیمان امروزی به طرف کوه های بختیاری در استان چهارمحال بختیاری حرکت می کنند. و اقعا اوج سخت کوشی و تلاش بی وفقه ی اعضای یک ایل را می توان در این سفر دید. آنچه در این فیلم از آنها می توان دید تلاش, کوشش, همدلی, اتحاد است. عبور ایل بختیاری از مسیر های سرسخت, رقص و موسیقی بختیاری, حیدرخان بختیاری و پسرش, مسیرهای برفی و فوق العاده سخت, تلاش و کوشش, وحدت و همدلی تمامی اعضای ایل برای رسیدن به هدف و مقصد مورد نظر, ۵۰۰ هزار حیوان شامل بز, گاو, گوسفند, عبور از رودخانه خروشان کارون و کوه های پوشیده از برف, عبور دادن گله از رودخانه کارون, و ساخت قایق با مشک, تلاش و غیرت زنانی که همپای مردان در این مسیر کار وتلاش می کنند, و صد ها صحنه ی دیگر از جذابیت های این فیلم هستند.

حیدرخان و فرزند ۹ ساله‌اش، لطفعلی که لطفی نامیده می‌شود به همراه ۵۰ هزار زن و مرد و کودک به همراه نیم میلیون بز، اسب، گوسفند و شتر از رودخانه‌های خروشان و کوه‌های پوشیده از برف عبور می‌کنند.
عبور افراد ایل و گذراندن گله‌ها از رودخانه کارون، یکی از جذاب‌ترین صحنه‌های فیلم است. این فیلم بدون هیچ پژوهش مردم‌شناسانه‌ای تهیه شده است. سخن معروفی درباره این فیلم وجود دارد که سازندگان آن حتی نمی‌دانستند، از کوچی فیلم می‌سازند، که هر ساله و بصورت متناوب صورت می‌پذیرد.
همین عدم اشراف بر موضوع پژوهشی‌ای که در علف مطرح است، در سایر فیلم‌های مردم‌شناختی درباره ایلات ایران که بعدها ساخته شد نیز مشهود است. آنچنانکه در ابتدای فیلم، تصویر نامه‌ای ظاهر می‌شود از امیر جنگ ایل بختیاری که رابرت ایمبری، کنسول‌یار آمریکا نیز آنرا تأیید کرده است. متن این تأییده بدین قرار است:
مریان کوپر، ارنست شودساک و مارگرت هریسون اول مسافری هستند که از زردکوه بختیاری عبور کرده‌اند و اول اشخاصی می‌باشند که چهل و شش روز در این راه همراه ایل بختیاری مسافرت نموده‌اند. از چونگاری تا دره چهارمحال بختیاری.

موفقیت و استقبال جهانی از علف، کوپر را بر آن داشت که فیلم دیگری درباره بختیاری‌ها بسازد. این‌بار اما دستیارش را برای این مقصود فرستاد. چند روزی فیلم‌برداری انجام شد، اما نهایتاً نیمه‌کاره ماند. ظاهراً آنها این بار قصد داشتند تا مرکز توجه‌شان را به یک خانواده متمرکز کنند. چیزی که موافق به انجام آن نشدند.
فیلم علف به سبب حس همدلی‌اش با مردم ایل و شخص حیدرخان و ناهمخوانی‌اش با سیاست‌های رضاشاه که مسأله خلع سلاح قبایل و عشایر را پیگیرانه دنبال می‌کرد، در آن سال‌ها در ایران اجازه نمایش نگرفت و ۴۲ سال بعد، در سال ۱۳۴۶ در فیلمخانه ملی ایران به نمایش درآمد. هنوز نام این فیلم جزو فیلم‌های مطرح مستند و مردم‌نگارانه است.

سرگرد رابرت ایمبری معاون وقت کنسول آمریکا در تهران به گروه فیلم‌برداری فیلم علف برای عزیمت به منطقه کمک کرد، یک هفته پس از پایان یافتن فیلم‌برداری در تهران روز ۲۷ تیرماه ۱۳۰۳ کشته شد.
موفقیت فیلم علف و فیلم مستند چانگ (۱۹۲۷) مریان کوپر را به صدر فیلم‌سازی هالیوود رساند.

فیلم حکایت از سخت کوشی و تلاش خستگی ناپذیر ایل بختیاری دارد. موضوع فیلم هر چه باشد حکایت از بزرگی و غیرت این بختیاری است.

منبع : https://www.aparat.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *