طبع هر یک از مواد غذایی و غذاهای مناسب هر مزاج

از نظر طب سنتی مواد غذایی شامل نان جو، گوشت گاو، ماهی، مرغ صنعتی، کره، کرفس، گل‌کلم، گیلاس، مرکبات، زرشک، کشک، قارچ، بادمجان، ریواس، آلو، زردآلو، سیب، گلابی، توت‌فرنگی، انار، نخودفرنگی، گوجه‌فرنگی، شلغم، ماش، باقلا و غیره دارای طبع سردی هستند.

در کنار آن، مواد غذایی شامل نان گندم، گوشت گوسفند، مرغ خانگی، گوشت شتر، گوشت شترمرغ، گوشت بوقلمون، گوشت بز، انگور، گردو، عسل، تخم‌مرغ، توت، طالبی، هویج، انجیر، نخود، شیر بز و غیره دارای طبع گرم هستند. پس حتما پیش از طبخ غذا برای خود و خانواده به این مساله دقت کنید.

غذاهای مناسب مزاج سودایی

از آنجایی که طبع سرد و خشکی دارند، مصرف خوراکی‌هایی با طبع سرد مانند بادمجان، پنیر، فست‌فود، لبنیات، انواع نوشابه‌ها و غیره باعث تشدید وضعیت بی‌خوابی، نفخ معده و روده، افسردگی و خشکی پوست آن‌ها می‌شود. به همین دلیل بهتر است غذاهایی با طبع گرم و تر مانند کوکوی سبزیجات، حلیم، کاچی، حریره بادام، نخودآب با گوشت ماکیان بیشتر مصرف کنند.

غذاهای مناسب مزاج بلغمی

از آنجایی که این افراد طبع سرد و تری دارند؛ مصرف بیش از حد لبنیات، ترشی‌ها، برنج، سیراب‌شیردان، شیر‌برنج، کشک، مرکبات و غیره باعث تشدید وضعیت آن‌ها می‌شود و ممکن است با علائمی مانند کاهش حافظه، نفخ شکم، سینوزیت، دردهای مفصلی و افزایش ترشحات واژینال مواجه شوند. به همین دلیل بهتر است غذاهایی با طبع گرم و خشک مانند سکنجبین با عسل، نخودآب، کباب ماکیان با ادویه زیاد (مثل جوجه‌کباب) بیشتر مصرف کنند.

غذاهای مناسب مزاج صفراوی

چون طبع گرم و خشکی دارند؛ مصرف زیاد پیاز، سیر، ادویه‌های تند، بادمجان، گوشت قرمز و غیره علائم آن‌ها یعنی بی‌خوابی، خشکی پوست، تپش قلب و اضطراب را تشدید خواهد کرد. به همین دلیل بهتر است غذاهایی با طبع سرد و تر مانند سوپ جو با گوشت مرغ، آش ماست با گوشت مرغ و شیربرنج و نوشیدنی‌هایی مانند شربت لیمو، ماءالشعیر طبی و شربت سکنجبین و خیار بیشتر مصرف کنند. چرا که باعث افزایش دفع اسیدهای صفراوی می‌شوند.

غذاهای مناسب مزاج دَمَوی

از آنجایی که طبع گرم و تری دارند؛ صرف بیش از حد ادویه‌های تند، خیارشور، گوشت قرمز، تخم‌مرغ، خرما و غیره، مشکلات آن‌ها یعنی پرخوابی، سردرد، خستگی، چاقی و تپش قلب را تشدید خواهد کرد. پس بهتر است غذاهایی با طبع سرد و خشک مانند سوپ جو، خورشت آلو، گوشت ماهی و مرغ پخته شده و نوشیدنی‌هایی مانند آب‌زرشک، آب خنک و چند قطره لیموترش بیشتر مصرف کنند.

تاثیر مزاج بر ازدواج

آیا از نحوه صحیح ازدواج هر یک از مزاج‌ها با هم اطلاع دارید؟ آیا می‌دانستید که توجه به این مساله تا چه حد بر بهبود روابط زناشویی موثر است؟ به عنوان مثال، توصیه می‌شود افراد دَمَوی که اصولا متمایل به معاشرت و رفت‌و‌آمد زیاد هستند؛ از ازدواج با افراد سودایی که معمولا متمایل به گوشه‌گیری هستند پرهیز کنند. یا افراد صفراوی که مدام عجله دارند؛ بهتر است با یک فرد مشابه خود ازدواج نکنند و به سراغ افرادی با مزاج سرد و خشک یا گرم و تر بروند.

بلغمی‌ها که به شدت در همه مسایل آرام هستند؛ بهتر است از ازدواج با افراد صفراوی پرهیز کنند تا مدام دعوایشان نشود. نمونه این مساله خانم‌هایی هستند که مدام می‌گویند تمام بار زندگی روی دوش آن‌ها است. اصولا افراد دموی بهترین گزینه برای سودایی‌های دوراندیش هستند. چرا که طبق تجربه به خوبی شرایط یکدیگر را درک می‌کنند.

تاثیر هر مزاج در احساس گرما و سرما

نوع مزاج حتی بر روی واکنش هر فرد نسبت به گرما و سرما نیز تاثیر می‌گذارد؛ به شکلی که:

  • سودایی‌ها فقط در فصول سرد سال به لباس گرم نیاز دارند و در فصول دیگر خیلی احساس سردی نمی‌کنند.
  • بلغمی‌ها همیشه، بخصوص در زمستان، احتیاج به گرم شدن دارند.
  • صفراوی‌ها در همه فصول سال، بخصوص تابستان، دمای بدنشان بالا است.
  • دموی‌ها در حالی که در فصول گرم سال حرارت بدنشان بالا است؛ در پاییز و زمستان به لباس گرم نیاز دارند.
تاثیر مزاج بر دوران بارداری و مراقبت‌های آن

 

باید بدانید، در صورتی که مزاج رحم سرد شود؛ ممکن است تخمک‌گذاری انجام نشده و فرآیند باروری با اختلال مواجه شود (سوء مزاج سرد رحم). از طرفی طبع بیش از حد گرم رحم نیز ممکن است باعث از بین رفتن نطفه شود (سوء مزاج گرم رحم).

پس سعی کنید قبل از بارداری طبع رحم خود را با تغذیه مناسب متعادل کنید. از طرفی از نظر طب سنتی، غذاهایی که مادر قبل و در زمان تصمیم برای بارداری می‎خورد؛ تأثیر مستقیمی بر تعیین جنسیت جنین دارد.

طبق تجربه مصرف متعادل غذاهای گرم و مقوی باعث گرایش جنسیت نوزاد به پسر می‌شود و مصرف غذاهایی با طبع سرد باعث گرایش جنسیت نوزاد به دختر می‌شود. غذاهای فست‌فود طبع بسیار سردی دارند و حتی می‌توانند باعث بروز سوء مزاج سرد رحم و ناباروری شوند.

به طور کلی مصرف منظم و کافی کربوهیدرات‌ها، پروتئین‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی در دوران قبل، حین و بعد از بارداری برای هم خانم و هم آقا ضروری است. چرا که در آقایان باعث افزایش تعداد و سلامت اسپرم‌ها می‌شود. بخصوص میوه‌هایی با طبع گرم مانند موز، خرما و انبه که از هر نظر بهترین هستند.

تست مزاج شناسی

برای آموزش مزاج شناسی و تست تشخیص مزاج خود (بلغمی، دموی، صفراوی، سوداوی) تست مزاج شناسی زیر را امتحان کنید:

  1. پوستتان چه رنگی دارد؟

الف. رنگ سفید مایل به آبی

ب. رنگ سفید مایل به سبز

ج. رنگ سفید مهتابی

د. رنگ تیره رو به کبودی

  1. وضعیت موهای بدنتان به چه صورت است؟

الف. پرپشت، کلفت، لخت و روشن

ب. کم‌پشت، نرم و نازک، شکننده و چرب

ج. پرپشت، کلفت، تیره و صاف

د. پرپشت، کلفت، تیره و مجعد

  1. هنگام راه رفتن، احساس می‌کنید بیشتر ساختار بدن شما عضلات است یا تجمع چربی؟

الف. حجم عضلات بیشتر و بدنم لرزشی ندارد

ب. تجمع چربی زیاد و احساس شلی بدن دارم

  1. آیا رگ‌های بدن بخصوص دستانتان برجسته است؟

الف. بله

ب. خیر

  1. شما را کم‌حرف، پرحرف یا گزیده‌گو می‌شناسند؟

الف. کم‌حرف

ب. پرحرف

ج. گزیده‌گو

  1. اکثر اوقات زود عصبانی می‌شوید؟

الف. بله

ب. خیر

  1. بیشتر به خورد گرمی‌ها تمایل دارید یا سردی‌ها؟

الف. به خوردن سردی‌ها مثل خیار و پنیر

ب. به خوردن گرمی‌ها مثل عسل و خرما

پاسخ‌ تست مزاج‌ شناسی

  1. الف: سرد و تر / ب: گرم و خشک/ ج: گرم و ‌تر/ د: سرد و خشک
  2. الف: گرم و تر/ ب: سرد و ‌تر/ ج: گرم و خشک/ د: گرم و تر
  3. الف: گرم و خشک/ ب: گرم و ‌تر
  4. الف: گرم و خشک/ ب: سرد و تر
  5. الف: سرد و ‌تر/ ب: گرم و خشک/ ج: گرم و ‌تر
  6. الف: گرم و خشک/ ب: سرد و تر
  7. الف: سرد و تر / ب: گرم و خشک

منبع : https://www.paziresh24.com/blog/12184/blog-content-hc-mood-test-the-four- temperaments-and-their-recognition