آیتالله صادق آملیلاریجانی پس از نزدیک ۱۰سال، قرار است بهزودی کرسی ریاست قوهقضاییه را به ابراهیم رئیسی بسپارد؛ سیدی ۵۸ساله از دیار نوغان مشهد. اخبار منتشره از انتصاب رئیسی بهعنوان سکاندار آینده قوهقضاییه، واکنشهای متفاوتی را در میان اهالی سیاست در پی داشته؛ در این میان اما واکنش مساعد برخی چهرهها و رسانههای منتسب به جریان اصلاحات جالب توجهتر بوده است؛ همانهایی که ۲۰ماه پیش و در جریان انتخابات ریاستجمهوری، حملات بیشائبهای برای تخریب چهره سیاسی او به عمل آوردند. در این گزارش به استقبال برخی اصلاحطلبان از تغییر و تحولات آینده در رأس قوهقضاییه پرداختهایم.
محمود صادقی: قضات دادگستری خوشبین هستند
هر چند افرادی مانند غلامحسین محسنیاژهای، معاون اول و سخنگوی قوهقضاییه با گفتن این جمله که «حتماً در خدمت آقای رئیسی خواهم بود»، از هماکنون حضور خود در دوره جدید مدیریتی قوه را حتمی اعلام کردهاند؛ اما چه بسا حضور رئیسی در جایگاه ریاست قوه دادخواهی، با تغییراتی در برخی ساختارها یا برخی سمتها همراه باشد. برخی اصلاحطلبان نظیر محمود صادقی، نماینده مجلس، دقیقاً روی همین تغییرات احتمالی و تأییدنشده دست گذاشته و از آن استقبال کردهاند.
صادقی که در ایام پس از انتخابات ریاستجمهوری۹۶ در مطلبی با ابراز کنایه نسبت به رئیسی گفت که «خدایا کسی که به ما رحم نمیکند، بر ما مسلط مکن»، اخیراً با استقبال از ریاست قریبالوقوع رئیسی گفت: «بسیاری از قضات دادگستری نسبت به تغییرات قریبالوقوع در مدیریت قوهقضاییه خوشبین هستند.»
روزنامه شرق: رئیسی مناسبترین گزینه است
روزنامه اصلاحطلب «شرق» که یک روز پس از انتخابات ریاستجمهوری۹۶، با انتخاب تیتر «چه اسفندها دود کردیم، برای تو ای روز اردیبهشتی» به استقبال از پیروزی حسن روحانی رفت، هفته گذشته در یادداشتی با عنوان «فرزند دادگستری»، ابراهیم رئیسی را «مناسبترین گزینه» برای ریاست قوهقضاییه توصیف کرد. در بخشی از این یادداشت آمده است: «رییس آشنا به ساختارها و روندهای قضایی، میتواند تصمیمات بهتری بگیرد. آقای رئیسی فرزند دادگستری و بهاصطلاح از افرادی است که در این دستگاه از سربازی به سرداری رسیده و همه مراحل ترقی را با تکیه بر توان علمی و قضایی خود پیموده است.»
بهترین گزینه
در میان چهرههای رسانهای اصلاحطلب نیز آقای احسان مازندرانی با روی گشاده به استقبال ریاست ابراهیم رئیسی رفته است. او در توییتی، ابراهیم رئیسی را در شرایط فعلی، بهترین گزینه «قاضی القضاتی» در ایران دانسته است.
علی یونسی: آمدن رئیسی نشانه خوبی است
علی یونسی، وزیر اسبق اطلاعات فروردینماه سال گذشته، در آستانه انتخابات ریاستجمهوری در اظهاراتی جالب توجه، پیروزی رقبای حسن روحانی از جمله ابراهیم رئیسی را «تکرار دوباره فاجعه» ارزیابی کرد. او در این باره گفت: «در صورت شکست حسن روحانی در انتخابات ریاستجمهوری آینده، فاجعهای تکرار خواهد شد که آیندگان به ما میگویند، شما با دست خود آباد کرده و خراب کردید.» این روزها اما یونسی نیز مانند دیگر اصلاحطلبان، ضمن استقبال از تغییرات در قوهقضاییه گفته است: «هم گزینهای که مطرح شده است (اشاره به رئیسی) و هم کسانی را که بناست به کمک ایشان بیایند مثبت میبینم، چون از درون قوهقضاییه میآیند. اینکه این افراد از درون قوه قضاییه میآیند نشانه خوبی است.»
محمدرضا خباز: باید از وجود رئیسی استفاده شود
روزنامه دولتی «ایران» روز گذشته(۱۴ اسفند) با انتشار مطلبی به نقل از آقای محمدرضا خباز، فعال سیاسی اصلاحطلب نوشت: «خداوند متعال را سپاسگزاریم که شرایطی برای قوهقضاییه ایجاد شد تا برای نخستینبار در طول ۴۰سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی، شخصیتی از بدنه این قوه به ریاست آن برسد.» خباز در این باره گفته است: «همه ارکان کشور و همه شخصیتهای سیاسی، چه موافقان و چه مخالفان مشی سیاسی حجتالاسلام رئیسی، باید با کمک به قوهقضاییه در دوره جدید، شرایطی را فراهم آورند که این قوه به جایگاه واقعی خود در حکمرانی کشور بازگردد و از وجود ارزشمند ایشان به نحو احسن استفاده شود.»
هاشمیطباء: رئیسی شایستگی دارد
سیدمصطفی هاشمیطباء، فعال سیاسی اصلاحطلب و از نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری سال۹۶ نیز با اشاره به احتمال حضور حجتالاسلام رئیسی بهعنوان رییس قوهقضاییه اظهار داشته است: «حجتالاسلام رئیسی سوابق بسیار زیادی در قوهقضاییه دارند و به اصطلاح با پیچوخمهای این دستگاه بسیار آشنا هستند و به نظر بنده ایشان شایستگی ریاست بر قوهقضاییه را دارند.»
چرایی حمایت اصلاحطلبان از نگاه زیدآبادی
اصلاحطلبان در انتخابات ریاستجمهوری۹۶، حملات و تخریبهای بیشائبهای علیه ابراهیم رئیسی تدارک دیدند. ایشان در همسویی آشکار با رسانههای معاند، ناجوانمردانه و به دروغ، رئیسی را برای حوادث پیش آمده در مردادماه سال۶۷ مورد عتاب و خطاب قرار دادند و بر این طبل خیالی کوفتند که اگر رئیسی ردای ریاستجمهوری بر تن کند، خیابانها و پیادهروها، دیوارکشی خواهد شد! حال با استقبال همان طیف سیاسی از سکانداری رئیسی بر قوهقضاییه، این سؤال مطرح میشود که آیا اصلاحطلبان برای جا نماندن از قطار مناسبات آینده کشور، به ورطه چنین چربزبانیهایی افتادهاند یا اینکه خیال دیگری در سر دارند؛ باید به انتظار نشست و دید.