حاضر جوابیهای تاریخی (۳)

همیشه و در همه جا افرادی بوده و هستند که برای تحقیر و یا محکوم کردن طرف مقابل با اشارات و یاپرسش هایی قصد اجرای هدف خود را دارند که اینها در مواقعی با افراد حاضر جوابی روبرو می شوند که نه تنها به هدف خود نمی رسند بلکه شکست می خورند و خجالت زده می شوند.

تاکنون ۲ قسمت تحت عنوان حاضر جوابیهای تاریخی تقدیم شما مخاطبان گردیده است با توجه به اینکه دو قسمت قبلی مورد توجه قرار گرفت و یکی از مخاطبین عزیز پیشنهاد داده بود که از حاضر جوابی های معصومین (ع) هم استفاده شود لذا جواب های بی درنگ امام باقر (ع) به طاووس یمانی در ادامه تقدیم می گردد.

۹۶۰۶۰۲    __  ۹۷۰۷۰۸

ابو عبدالرحمان طاووس‌بن کیسان خولانی همدانی مشهور به طاووس یمانی

 

جنسیت: مرد
تولد و وفات: (۳۳ -۱۰۶) قمری
محل تولد: مشخص نیست.
شهرت علمی و فرهنگی: مفسر ، قاری ، فقیه ، محدث ، زاهد و صوفی
اصل او ایرانی است ، ‌ در یمن به‌دنیا آمد. ابن جوزی اسم او را ذکوان و لقب او را طاووس آورده و گوید از آنجا که او طاووس‌القراء بود به طاووس مشهور شد. او از بزرگان تابعین و از راویان ابن عباس و ابوهریره و فقیهی گران‌مایه به‌شمار می‌آید. مجاهد و عمروبن دینار از وی حدیث روایت کرده‌اند. در وعظ خلفا و سلاطین بسیار بی‌باک بود. ابن عیینه گوید:‌سه تن‌ ، از سلاطین به دور بودند: ابوذر ، طاووس و ثوری. گفته‌اند که او چهل مرتبه حج کرد و چهل سال نماز صبح را با وضوی نماز عشاء خواند. شیخ طوسی او را از جمله اصحاب امام سجاد (ع)‌ ذکر کرده ، زیرا که وی راوی بعضی از ادعیه آن حضرت است. ابن قتیبه در “المعارف” به تشیع وی تصریح کرده و صاحب “روضات‌الجنات”‌ او را در عداد فقهای شیعه شمرده ، اما محمدث نوری در “مستدرک‌الوسائل”‌ آن را رد کرده و گوید که از هیچ یک از علما مطلبی دال بر شیعه بودن وی نقل نشده است. طاووس در مراسم حج ، ‌ روز ترویه ، ‌ درگذشت.

جواب های بی درنگ امام باقر(ع) به پرسشهای طاووس یمانی

طاووس یمانی یکی از شخصیتها و پارسایان عصر امام سجادعلیه‌السلام و امام باقرعلیه‌السلام بود که برای خود شاگردانی داشت که به اصحاب طاووس معروف بودند.
ابوبصیر می گوید با جمعی از دوستان در محضر امام باقرعلیه‌السلام در کنار کعبه نشسته بودیم در این هنگام طاووس یمانی با جمعی از اصحابش به محضر امام باقرعلیه‌السلام آمد و
عرض کرد : آیا اجازه می دهی چند سوال کنم ؟
امام باقرعلیه‌السلام: اجازه هست بپرس .
طاووس : به من خبر بده در چه زمان یک سوم انسانها مردند؟
امام باقرعلیه‌السلام: ای شیخ اشتباه کردی به جای اینکه بگویی در چه زمانی یک چهارم انسانها مردند گفتی یک سوم. در آن هنگام که قابیل برادرش هابیل را کشت چهار نفر انسان در زمین وجود داشت : آدم حوا هابیل قابیل
طاووس :آری من اشتباه کردم . اینک بگو از آن دو نفر هابیل و قابیل کدام یک پدر انسانهای بعد شدند قاتل یا مقتول؟
امام باقرعلیه‌السلام: هیچ کدام بلکه پدر انسانهای بعد شیث بن آدم بود.
طاووس : چرا آدم آدم نامیده شد؟
امام باقرعلیه‌السلام: زیرا طینت او از ادیم (روی) زمین در بخش پایین برداشته شد
طاووس :چرا ابلیس را ابلیس نامیدند؟
امام باقرعلیه‌السلام:زیرا او از رحمت خدا مایوس شد و قطع امید کرد ( واژه ابلیس از بلیس به معنی نا امیدی از رحمت خداست)
طاووس :چرا جن را جن نامیدند ؟
امام باقرعلیه‌السلام: زیرا جنیان پوشیده اند و دیده نمی شوند واژه جن به معنی پوشیده است
طاووس :آن پرنده ای که یک بار پرید ولی قبل از آن و بعد از آن دیگر نپرید چه بود؟
امام باقرعلیه‌السلام: قسمتی از کوه طور بود که به فرمان خدا به پرواز در آمد به طوری که در فضا قرار گرفت و بر بنی اسرائیل سایه افکند انواع عذاب در آن وجود داشت تا اینکه بنی اسرائیل تورات را پذیرفت (اعراف ۱۷ )
طاووس :آن رسولی که نه از انسانها بود و نه از جنیان و نه از فرشتگان چه بود؟
امام باقرعلیه‌السلام:او کلاغ بود که خداوند او را نزد قابیل فرستاد تا به او بفهماند چگونه جنازه برادرش هابیل را بپوشاند (مائده ۳۱)
طاووس : آن موجودی که جن و انس نبود و نه از فرشتگان و قوم خود را ترسانید چه بود ؟
امام باقرعلیه‌السلام:آن موجود مورچه بود که به قوم خود گفت وارد لانه های خود شوید تا سلیمان و لشگرش از روی نا آگاهی شما راپایمال نکنند (نمل ۱۸)
طاووس : به من خبر بده از چیزی که اندگش حلال و بسیارش حرام است ؟
امام باقرعلیه‌السلام: آن چیز نهی حضرت طالوت بود که به لشکر خود گفت از آب نهر جز اندکی نیاشامید (بقره ۲۹۹ )
طاووس : نمازی که وضو ندارد و روزه ای که با خوردن و آشامیدن باطل نمی شود کدام است؟
امام باقرعلیه‌السلام: صلات بی وضو صلوات بر پیامبر است و روزه ای که خوردن و آشامیدن آن را باطل نمی کند روزه سکوت حضرت مریم است
طاووس : آن چیزی که کم و زیاد می شود و آن چیزی که زیاد می شود ولی کم نمی شود و آن چیزی که کم می شود ولی زیاد نمی شود چیست ؟
امام باقرعلیه‌السلام: آن موجودی که کم و زیاد می شود ماه است و آن چیزی که زیاد می شود و کم نمی شود آب دریا هاست و آن چیزی که کم می شود و زیاد نمی شود عمر است
به این ترتیب امام به سوالات طاووس بی درنگ پاسخ داد و حاضران را از جواب خود مات و مبهوت ساخت

منبع بحارالانوار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *