تزریق گروه خونی اشتباه چه عواقبی در پی دارد؟

رای بسیاری از مردم سوال است که تزریق گروه خونی اشتباه چه عواقبی در پی دارد. جواب این سوال به گروه خونی فرد انتقال دهنده و گیرنده‌ی آن بستگی دارد.

در ادامه توضیحی کوتاه در رابطه با خون بخوانید.

به طور کلی، ۴ نوع گروه خونی وجود دارد: AB ،B ،A و O. براساس آنتی ژن های موجود روی سطح گلبول قرمز، گروه خونی هر فردی مشخص می شود. هر یک از این گروه های خونی نیز البته به دو دسته + و – تقسیم می شوند.

دو نوع آنتی ژن وجود دارد: A و B. اگر شما آنتی ژن A را داشته باشید، گروه خونی شما A است و اگر آنتی ژن B را داشته باشید، گروه خونی تان B است. زمانی که هر دو را دارید، نام آن به AB تغییر پیدا می کند و وقتی هیچ کدام را نداشته باشید، گروه خونی تان O است.

وقتی آنتی ژنی روی یک گلبول قرمز وجود داشته باشد، بنابراین آنتی بادی مخالف آن نیز در پلاسما وجود دارد. برای مثال، گروه خونی A، آنتی بادی ضد گروه خونی B را دارد و بالعکس. گروه AB هیچ یک از آنتی بادی ها را ندارد و گروه O هر دو را دارد. آنتی بادی ها در زمان تولد وجود ندارند اما بعدها طی دوران نوزادی به وجود می آیند و تا آخر عمر پابرجا می مانند.

به همین دلیل است که خون گروه O را می‌توان به تمامی افراد تزریق کرد و افرادی با گروه خونی AB قادر نیستند به فردی که گروهی غیر از آنها دارد، خون بدهند.

حال در سه مورد ممکن است مشکل به وجود آید:

۱. اگر گروه خونی B به فردی با گروه خونی A تزریق شود.

۲. اگر گروه خونی A به فردی با گروه خونی B تزریق شود.

۳. اگر گروه خونی غیر از O به فردی با گروه خونی O تزریق شود.

پس از این سه مورد، پدیده‌ای به نام واکنش انتقال خون همولیتیک رخ می‌دهد. بدین شکل که سیستم ایمنی بدن گیرنده دست به کار شده و به خون انتقال یافته وحشیانه حمله می‌کند. بدین صورت این سلول‌ها از هم جدا شده و مواد شیمیایی بسیار مضری در سطح خون پخش می‌شوند.

در نتیجه شخص به شدت مریض شده و کلیه‌هایش از کار می‌افتند. از نشانه های این اتفاق ظهور علائم آنفلانزا و ادرار خونین رنگ است. پس از آن، به احتمال بسیار قوی، شخص شوکه شده و در نهایت می‌میرد. به همین دلیل است که متخصصان پزشکی این قضیه را بسیار بسیار جدی می‌گیرند.

http://akharinkhabar.com/Pages/News.aspx?id=4403584

*********************

ارهاش (Rh) خون به چه معنی است؟

فاکتور ارهاش یکی از پروتئین های موجود در گلبول قرمزخون است . ۸۵% از مردم این فاکتور را در خون خود دارند که به ارهش مثبت شناخته می شوند. وکسانی که این فاکتور را ندارند به ارهاش منفی شناخته می شوند.

Rh خون

تاریخچه ارهاش (Rh)

در سال ۱۹۴۰ ، لاندشتاینر و وینر نشان دادند آنتی بادیهایی که بر علیه گلبولهای قرمز میمون رزوس (Rhesus) تولید می‌گردد، قادرند گلبولهای قرمز ۸۵% از جمعیت انسانی را نیز آلگوتینه نمایند. این آنتی بادیها بر علیه مولکولی که (Rh) نامیده شده ، بوجود می‌آمدند و افرادی را که واجد این مولکول بودند Rh مثبت نام گرفتند و به ۱۵ درصد بقیه که فاقد این مولکول بودند، افراد Rh منفی اطلاق گردید. آنتی‌بادیهای طبیعی بر علیه آنتی ژنهای Rh در بدن تولید نمی‌شوند.

وراثت

اگر خون افراد Rh مثبت را به بدن اشخاص Rh منفی منتقل کنند نوعی آنتی‌ بادی در خون آنها تولید می‌شود که سبب خراب شدن خون می‌گردد و این حالت در مورد زنان بارداری نیز که خون آنها Rh منفی است ولی جنین Rh مثبتی در رحم دارند بروز می‌کند و منجر به ایجاد واکنش همولیتیک در خون جنین می‌شود به این عارضه اریتروبلاستوز جنینی و یرقان خطیر می‌گویند.

«ارهاش» خون نوزاد همیشه بستگی به پدر دارد بدین طریق اگر«ارهاش» خون پدر مثبت باشد، «ارهاش» خون نوزاد در اکثر مواقع مثبت می شود و در صورتی که RH خون پدر منفی باشد، ارهاش خون نوزاد نیز منفی خواهد بود.

حال اگر مادری که حامله است، «ارهاش» خونش مثبت باشد، هم نوزادان او، خواه «ارهاش» پدر مثبت و خواه منفی باشد سالم به دنیا خواهند آمد و به عبارت دیگر هیچ گونه اختلالی در وضع نوزادان «ارهاش» مثبت به وجود نمی آید.

اگر مادری که «ارهاش» خونش منفی است حامله شود، در صورتی که «ارهاش» خون پدر نیز منفی باشد نوزاد طبعا «ارهاش» منفی خواهد بود و هیچ گونه صدمه ای نخواهد دید.

ولی اگر پدر «ارهاش» مثبت باشد، بسیاری از نوزادان «ارهاش» مثبت به دنیا می آیند. چنانچه حاملگی مادر برای بار اول بوده و سابقه سقط جنین نداشته باشد و یا قبلاً به او خون «ارهاش» مثبت تزریق نکرده باشند، نوزاد اول همیشه و در هر حال سالم خواهد بود.

ولی اگر مادری که «ارهاش» خونش منفی است برای بار دوم حامله شده و یا قبلا سقط جنین کرده باشد، نوزادش ممکن است به علت ماده ضد «ارهاش» که در خون مادر به وجود آمده است، دچار مرض مخصوص یرقان نوزادان یا (اریترو بلاستوز ) Erythroblastosis گردد.

https://www.parsine.com/fa/news/161274-

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *