قهوه قجری/آخرین نوشیدنی قبل از مرگ

قهوه قجری نوعی از نوشیدنی قهوه بوده‌است که در دورۀ قاجاریان برای کشتن مخالفان حکومت استفاده می‌شد. گفته می‌شود این روش کشتن، به ویژه پس از دورۀ ناصرالدین شاه رایج بود و فرزند او، ظل السلطان، حاکم اصفهان از قهوۀ مسموم به سیانور یا اسید آرسنیک و استریکنین بسیار استفاده می‌کرد.

🔸حسینقلی خان بختیاری ،جد بزرگ ثریا ( ملکه)، توسط ظل السلطان ،پسر ارشد ناصرالدین شاه ،شاهزاده ستمکار قاجار وحکمران اصفهان باوادار شدن به آشامیدن یک فنجان قهوه آغشته به سم در طول مدتی کمتر از ۱۵ ثانیه مسموم شد .

🔸جنازه بی جان او که صورتش سیاه شده و آماس کرده بود را در گورستان تخت فولاد اصفهان به خاک سپردند. در فنجان کوچکی که حسینقلی خان سالم و نیرومند ، بلافاصله بعد از نوشیدن قهوه غلیظ و شیرین آن در جا از دنیا رفت ، چندین سی سی سیانور ریخته شده بود.
🔸این قهوه را ، قهوه قجر می‌خواندند و پادشاهان قاجار برای از سر راه برداشتن هرگونه دشمن واقعی یا فرضی خود به آن متوسل می شدند.

📚 منبع :تاجهای زنانه/خسرو معتضد

قبل از اینکه از قهوه قجری برای کشتن و به قتل رساندن رقیبان سیاسی استفاده شود نوشیدن این قهوه در مراسم خواستگاری ها خاندان قجر رواج داشت.

در رسم و رسومات خاندان قجر این دیدگاه وجود داشت که فردی که به خود اجازه می دهد به خواستگاری دختران آنها بیاید باید جرئت مرگ و کشته شدن را داشته باشد.

در زمان خواستگاری دو فنجان قهوه برای خواستگار می آوردند که یکی آلوده به زهر یا ماده ای برای مرگ بود و یک فنجان قهوه سالم، خواستگار در صورت انتخاب فنجان آلوده کشته می شد و در صورت انتخاب فنجان قهوه سالم داماد خانواده می شد.

بعد از همین رسم و رسومات بود که این موضوع در عرصه های سیاست کشور نیز راه پیدا کرد و بزرگان بسیاری را به دام مرگ کشید که در ادامه آنها را معرفی خواهیم.

*********

مشیرالملک یکی دیگر از مشهورترین افرادی بود که توسط نوشیدنی قهوه قجری به قتل رسید، وی که به مرور در دربار ضل السلطان که وزیر اعظم دربار به حساب می آمد و روز به روز در حال پیدا کردن محبوبیت بود و همه پی به باکفایتی و لیاقت ایشان برده بودند و در ماجراهایی مانند تحریم تنباکو به مخالفت با این شاه قاجار پرداخت.

اما طولی نکشید که این شاه قاجار این وزیر را از کار برکنار کرد، اما این تمام ماجرا نبود، ظل السلطان جهت دستیابی به مشیر نقشه ای چید و خود را به بیماری زد و در منزل بستری شد. خبر بیماری او پخش شد و مشیر را متقاعد کردند عیادت شاهزاده برود.

میرزا علی خان مستوفی خزانه، میرزا محمد خان امین الدوله، حاج میرزا محمد حسن شیخ الاسلام و میرزا حبیب‌الله مشیر الملک از جمله مهمترین افراد حاظر در این عیادت بودند که هر ۴ نفر آنها با نوشیدن قهوه قجری پس از ۳ روز در خانه هایشان فوت کردند.

شاید برای شما این سوال پیش بیاید که مگر آنها از داستان قهوه قجری و نوشیدن آن اطلاع نداشتند؟ درست است که همه افراد از این موضوع اطلاع داشتند اما راه چاره و انتخابی نداشتند و در صورت عدم پذیرش نوشیدن قهوه، اینکار به اجبار انجام می شد و قهوه را به آنها می خوراندند.