سیگار، تنباکو، ضررها و عوارض آن روی بدن انسان

ریه در هنگام مصرف سیگار میزبان بیش از ۷۰۰۰ نوع ماده شیمیایی مضر است که بسیاری از آنها سمی هستند. وقتی این مواد به اعماق بافت­‌های بدن می‌­رسند، ایجاد آسیب می­‌کنند و بدن ما برای بازیابی سلامتی باید با هر بار سیگار کشیدن با عوارض آن مبارزه کند.

 

ریه­‌ها مثل یک بادکنک کشسان هستند. آنها با دم، باد کرده و با بازدم تخلیه می­‌شوند. سموم موجود در دود توتون بافت نرم شش­‌ها را ملتهب می‌‌کند. بعد از سال­‌های متمادی از استنشاق دود سیگار این حالت کشسانی و تبادل هوا به سختی انجام می­‌شود. در طی زمان، این آسیب‌ها می­‌تواند به بیماری منجر شود. مواد شیمیایی موجود در دود سیگار به سرعت به شش‌ها رسیده و سپس به تمامی قسمت­‌های بدن می­‌رسد. این مواد به سرعت از ریه­‌ها به خون منتقل می­‌گردند و خون از طریق سرخرگ‌ها آنها را به تمام بدن می­‌رساند، ریه‌ها، رگ‌ها و بافت‌های نرم ملتهب شده و سپس آسیب می­‌بینند.

اثرات سیگار و تنباکو

یکی از اثرات زیان‌بار سیگار و قلیان کشیدن این است که باعث می‌­شود تا سیستم ایمنی ما بیش از حد کار کند. بدن گلبول‌های سفید را برای عکس‌العمل به جراحت­‌ها، عفونت‌ها و حتی سرطان ایجاد می‌­کند. آزمایش خون نشان می­‌دهد که سطح گلبول‌های سفید خون با استعمال سیگار و تنباکو بالا می‌­ماند. این افزایش به این معنی است که بدن ما به طور مداوم در حال مبارزه با صدمه‌­های ناشی از دود سیگار می‌­باشد. این فشار مداوم در سیستم دفاعی بدن ایجاد اختلال می­‌کند.

مواد شیمیایی در دود سیگار و تنباکو باعث التهاب و صدمه به سایر سلول‌های بدن نیز می­‌گردد و وقتی به صورت مداوم این کار ادامه یابد، سلول‌ها دیگر نمی­‌توانند خود را ترمیم کنند. همچنین افراد سیگاری می­‌توانند به بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) مبتلا شوند که درمانی ندارد. بیماران COPD به آهستگی از کمبود اکسیژن می­‌میرند. به همین دلیل این دسته از بیماران باید با مخزن اکسیژن زندگی کنند.

اثرات دیگر دود سیگار و تنباکو

سموم دود سیگار و تنباکو می­‌تواند بلافاصله صدمه ایجاد کند. لخته شدن خون و حمله و ایست قلبی می­‌تواند با دود سیگار و تنباکو آغاز گردد. سموم موجود در دود سیگار سیستم بازیابی سلامت بدن را مختل می‌­کند. حتی کشیدن یک سیگار می‌­تواند اثر خود را بگذارد و به بدن ما لطمه بزند. نشستن در یک فضار آلوده به دود سیگار نیز می­‌تواند احتمال حمله قلبی را افزایش دهد.

هرچه مدت زمان استعمال دخانیات بیشتر باشد صدمه بیشتری به بدن وارد می­‌کند و پس از ۲۰ سال ریسک بیماری­‌ها به شدت افزایش می‌­یابد. تحقیقات نشان داده است که چنانچه پیش از ۳۰ سالگی موفق به ترک سیگار شویم، سلامتی بدن می­‌تواند تا حدودی مانند یک  فرد غیرسیگاری گردد. در هر سنی هر چه زودتر سیگار و تنباکو را ترک کنیم بدن می­‌تواند روند بهبود را آغاز کند. البته این به معنی بهبودی تمامی عوارضی که مصرف سیگار و تنباکو ایجاد کرده است نیست.

 

تأثیر مخرب سیگار بر ریه - فوق تخصص ریه در تهران دکتر انیس فرد موسوی

              تفاوت ریه فرد سیگاری (پس از چندین سال) و عیر سیگاری

چگونه اعتیاد به سیگار و تنباکو شکل می‌گیرد؟

نیکوتین به شدت اعتیادآور است. این اعتیاد باعث می‌­شود که حتی فرد سیگاری نتواند آن را ترک کند. این ترک اعتیاد برای برخی سخت‌­تر است. نیکوتین همانند هروئین و کوکائین عملکرد مغز را به نحوی تغییر می­‌دهد که باعث شود تمایل بیشتر و بیشتری به آن پیدا شود. سیگار کشیدن می‌­تواند هم به صورت جسمی و هم مغزی ایجاد اعتیاد کند.

منبع : https://drnafas.com